Suomen mediaseurantakollektiivi:* Lehdistön kiinnostus nuorisojengeihiin on lopahtanut vaalien jälkeen

LEHDISTÖTIEDOTE

Kuten oikein ennustimme, tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kiinnostus Suomen nuorisojengiongelmaa kohtaan on vähentynyt eduskuntavaalien jälkeen, Meltwaterin haun mukaan. Kaksikymmentäkolme päivää jälkeen ja ennen 2. huhtikuuta pidettyjä vaaleja, juttujen määrää laski 70,5 prosenttia 44 jutusta 13:een. Merkittävin pudotus nähtiin sosiaalisessa mediassa, jossa postausten määrä putosi 87,4 prosentilla, 2 560 postauksesta 314 postaukseen.



Nämä luvut paljastavat sen, mitä epäilimmekin: ”nuorisojengikysymys” on poliittinen juoni, jota käyttävät erityisesti perussuomalaisten (PS) kaltaiset puolueet ja jota poliisi ja media levittävät. Jokaisella näistä intresseistä on jotain hyötyä aiheesta. Media saa lisää lukijoita ja mainostajia, poliisi saa lisää varoja rikollisuuden torjuntaan ja poliitikot houkuttelevat äänestäjiä vaaleihiin. 

Jokaisissa eduskuntavaaleissa vuodesta 2011 lähtien, erityisesti PS:n on hyödäntynyt maahanmuuttajarikollisuusteemaa houkutellakseen äänestäjiä. ”Nuorisojengit”-teema juontaa juurensa Ruotsin eduskuntavaaleihin, joissa ruotsidemokraatit ja moderaatit hyödynsivät teemaa menestyksekkäästi ja voittivat sosiaalidemokraatit vaalissa.

Yksi ”nuorisojengijutun” ongelmista on se, että poliisin mukaan nuorisojoukkioihin kuuluu Suomessa arviolta 100–200 nuorta. Suomen tilannetta ei voi verrata siihen, mitä tapahtuu Ruotsissa, jossa yli 60 ihmistä kuoli viime vuonna jengiväkivaltaan.

Toinen asia, jonka ongelmasta käytävä keskustelu paljastaa, on poliisin tai median kyseenalainen

tietämättömyys siitä, miten maahanmuuttovastaiset puolueet levittävät sanomaansa, mutta että ne ovat osa maan rasismiongelmaa.

Asmaa, suomalaissyntyinen värillinen henkilö, kertoi, miksi hän ei lue suomalaisia sanomalehtiä:. ”Koen, että ne kuormittavat erittäin paljon, kun niitä lukee. Jatkuvasti ihmisiä, jotka näyttävät minulta, mustamaalataan.”

Suomen mediamonitorointikollektiivi on valmis tekemään yhteistyötä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat rakentaa parempaa Suomea, johon kaikki taustoista riippumatta kuuluvat.


Lisää tieto antaa

Enrique Tessieri

+358 40 8400773

contact@reiluedia.fi

*Suomen mediaseurantakollektiivi (Smk) pyrkii edistämään suomalaisten tiedotusvälineiden tasapuolista ja täsmällistä raportointia aliedustetuista kulttuurisista, rodullisista, etnisistä ja uskonnollisista ryhmistä. Kulttuurisen monimuotoisuuden kasvaessa Suomessa media muokkaa yhä voimakkaammin yleistä mielipidettä ja asenteita vähemmistöjä kohtaan.

Lue meidän raportti katujengistä ja vartijaskandaalista tässä.