ETUSIVULLE

ReiluMedia 
+ toimii maahanmuuttajien tasa-arvon puolesta mediassa

Haluamme lisää
+ reilusti tehtyjä uutisia ja reportaaseja maahanmuuttajista
+ näkyvyyttä maahanmuuttajille median kaikenlaisissa jutuissa
+ työtä uussuomalaisille journalisteille

Ota yhteyttä:
+ reilumedia@kaapeli.fi

© Tekijät

Päätoimittaja Heikki Hakala:
”Maahanmuuttajat ovat
tulevaisuuden menestystekijöitä”

Iitti (20.03.2009 - JA) Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala on huolissaan lehtensä lukijoiden kielteisistä reaktioista juttuihin, joissa suhtaudutaan ymmärtäväisesti maahanmuuttajiin. Hakala vastasi ReiluMedian viiteen maahanmuuttaja-aiheiseen kysymykseen.

Miten ESS:n toimituksessa on keskusteltu maahanmuuttaja-asioiden käsittelystä lehdessä ja mitä siitä on sovittu?

Meillä ei ole maahanmuuttaja-asioiden käsittelyyn mitään yleislinjausta, eikä erillistä maahanmuuttajapolitiikkaa. Aiheen käsittelyn lähtökohta on yleensä uutisellinen.

Lähdemme kuitenkin siitä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Osaksi se johtuu kansainvälisen solidaarisuuden näkökulmasta, osaksi siitä että maahanmuuttajat ovat tulevaisuuden menestystekijöitä. Meillä on muualta tulleita ihmisiä, jotka tekevät täällä töitä.

Pitäisikö lehden linjaa ja aktiivisuutta maahanmuuttaja-asiassa kehittää? Millä tavalla?

Kyllä sitä varmaan pitäisi kehittää, mutta kohderyhmän määrään nähden se olisi aika kallista varsinkin, kun ottaa huomioon ensimmäisen polven maahanmuuttajien kielitaitokysymyksen. Voisimme silti olla suomen kielellä aktiivisempia ja olemme sitä aika ajoin harkinneetkin. Lahdessa se voisi tapahtua yhteistoiminnassa Multikultin kanssa. Meillä on sinne yhteydet, mutta ne eivät ole kiinteät.   

Minkälaista palautetta toimitus on saanut maahanmuuttajajutuistaan?

Maahanmuuttajakysymys on hirveän herkkä. Reaktioista voi päätellä, että saarelaisiahan suomalaiset ovat. Suuri yleisö suhtautuu maahanmuuttajiin yllättävän jyrkästi ”he tulevat syömään meidän leipäämme” –hengessä. Ikävä kyllä Timo Soinilla on hyvä maaperä kylvää. Lukijat arvostelevat ymmärtäväistä maahanmuuttopolitiikkaa erittäin voimakkaasti, mikä on tosi huolestuttavaa.

Miten toimitus löytää maahanmuuttajia erilaisiin juttutyyppeihin?

Yksi parhaita keinoja on kontakti Multikultiin, joka on maahanmuuttajien yhteinen kohtaamispaikka tai yhdistävä elin. On helpompi hakea ihmisiä sieltä, missä he ovat vapaaehtoisesti koolla. Viranomaisten kautta voi saada joitakin tietoja, mutta heitä rajoittaa vaitio-olovelvollisuus.

Onko maahanmuuttaja-asioiden hoitoa lehdissä käsitelty johtamassasi päätoimittajien yhdistyksessä?

Ei ole. Emme käsittele lehtien sisällöllisiä kysymyksiä, koska yhdistyksen tehtävänä ei ole ohjata lehtien sisältöä. Jos joku viranomaistaho tai maahanmuuttajayhteisö kutsuisi päätoimittajia tapaamiseen käsittelemään maahanmuuttaja-asioita, mielellämme järjestäisimme tällaisen tapaamisen. Päätoimittajien yhdistys ei voi lähteä määrittelemään lehtien sisältöpolitiikkaa. Siitä tulisi sota, heti.

© JA

ETUSIVULLE